Älskade och hatade sol

Här i Sverige är vi bäst på att prata om vädret och vi är likadana under hela året. På vintern klagar vi på att det är kallt, blött, halt och att vi endast får se solen 1-2 timmar per dag (max!). På hösten klagar vi på att vi saknar shortsen och på våren längtar vi till att få ta av tjocktröjorna när första vårsolen kommer. Och den här sommaren då? Ja det känns som att vi har fått uppleva årets alla årstider på bara några dagar. Ena dagen är de storm, andra är de den fantastiska och härliga svenska sommar som vi längtat så länge efter.

Sommaren är den bästa dagen på året

Så sant som det är sagt - de få sommardagarna vi får njuta av är de bästa på året. Men många i Sverige tänker inte på hur kroppen reagerar när man börjar pressa i sommarsolen. Kroppen bygger upp ett eget UV-skydd mot solen ju mer vi vistas i solen, men för en kropp som inte fått så mycket solljus så är skyddet svagt eller obefintligt. Många svenskar upplever varje år att man bränner sig av den solen på hemmaplan. Och ja, det är inte så konstigt. Vi är dåliga på att använda solkräm för vi tänker att solen inte är så stark. Men för våra ovana kroppar så är den stark och det är många som blir röda, svullna och som till sist börjar flagna innan semestern ens har börjat.

Skydda huden mot solen

Vi har lärt oss ända sen barnsben att vi ska smörja in oss med solkräm, men ändå är vi extremt dåliga på att göra det i Sverige. När vi är utomlands så är vi duktiga för där tror vi att solen tar mer. Den kanske tar mer på en utlandssemester, men den kan fortfarande göra dig brun, bränd och skada din kropp här i Sverige. För att skydda dig mot solen ska du alltid använda solskydd på huden när du ska vistas i solen. För dig som inte vill använda solskydd så är det bara en sak som gäller - skuggan! Om man vill vistas utomhus hemma kan man sätta upp markiser eller ett solparasoll och ha det bra i skuggan. Det är ofta väldigt skönt i skuggan också.

Vad händer om du bränner dig?

Att bränna sig i solen är vanligt, tyvärr för vanligt. Vid första tecken på att huden blir röd eller irriterad så ska man genast hålla sig i skuggan tills det lagt sig. Men för de oturssjälar som bränner sig så är det bara att smörja in med återfuktande krämer och dricka mycket vatten. Kroppen självläker men det kan göra ont ett par dagar efteråt. Kroppen tar inte allt för mycket skada av att huden blir bränd, men om det sker regelbundet och ofta på samma ställe så ökar risken för hudcancer. Solens UV-strålar är faktiskt farliga för oss och vi måste komma ihåg att skuggan är vår vän - inte fiende. Hellre bränd än blek är vansinne, resonera hellre att blek och frisk är bättre än bränd och skadad.

1 Aug 2017