Att montera en markis

Många som köper nya markiser får dessa monterade av butiken man handlat av. Om monteringen inte ingår kan den dock bli ganska dyr, och att sköta det själv är ett sätt att spara pengar. Helt själv bör man dock inte vara, utan man bör ha hjälp från minst en vuxen efter markiser kan vara både stora, tunga och otympliga.

Om du bor i en större stad (Stockholm, Göteborg t.ex.) kan det vara värt att kolla upp butikerna och produkterna på förhand för att välja den där montering ingår. Det här funkar givetvis inte bara i storstäder som Stockholm och Göteborg, men med ett större utbud har du fler butiker att välja mellan och kan samtidigt jämföra priser och faktiska produkter.

Det här behöver du

Om du ändå ska montera dina markiser själv krävs följande verktyg:

  • Vattenpass
  • Tumstock
  • Skiftnyckel
  • Markeringspenna
  • Skruvmejsel
  • En vuxen person som kan hjälpa dig
  • Stege
  • Fästen för markisen

Anledningen till att man bör ha en vän som hjälper en är att markiser ofta, som tidigare nämnt, är ganska tunga och därtill otympliga. Att lyfta den på plats på egen hand är svårt.

Så gör du

Börja först med att mäta ut vilken höjd markisen ska monteras på. Glöm inte att kontrollera att det går att öppna fönster och dörrar när markisen väl är på plats sedan. Därefter kan du börja montera markisens yttre konsoler.

Använd markeringspennan för att märka ut hålen och säkerställ därefter att de är i en vågrät linje. Förborra sedan hålen. Ett tips för att få det helt rakt är att spänna ett snöre mellan markisens yttre konsoler, varpå du märker ut och borrar hålen för de övriga. Ju större markiser, ju fler konsoler behövs.

Du bör kontrollera att skruvarna drar fast ordentligt i monteringsunderlaget. Om markiserna ska sättas i tegel eller betong behövs ofta extra monteringsplattor. Efter att ha kontrollerat detta är det dags att sätta själva markisen på plats. Hur det går till kan skilja sig åt lite grann, men till exempel kan det ske genom att du helt enkelt lyfter den på sin plats i konsolerna. Här är det bra att vara två, eftersom det kan bli svårt att få in den i konsolerna på egen hand.

Hitta en firma som monterar markiserna åt dig

Om monteringen inte ingår när du köper dina markiser bör du ganska enkelt kunna hitta någon som kan göra jobbet för dig. Särskilt lätt är det om du bor i större städer som Stockholm eller Göteborg, där du har många entreprenörer att välja mellan. Genom en sökning på till exempel ”Markiser Stockholm” eller ”Montering Markiser Göteborg” och liknande fraser kan du enkelt hitta en firma som gör jobbet. Lycka till!

14 Oct 2017