Hur förvarar man persienner bäst?

Är det dags att ta ner dina persienner? Nu när det är mer mörkt än ljust ute är det ingen idé att ha persiennerna hängande i fönstret. Tvärtom, vill man ju få in så mycket ljus det bara går. Så tar man bort persiennerna från fönstret får man in mer ljus. Men hur förvarar man dem på bästa sätt, och borde man rengöra dem innan man lägger dem i förrådet? Här kommer några bra tips på hur man kan göra.

Om du vill rengöra persiennerna, är det bäst att passa på att göra det medan de ännu hänger kvar på fönstret. Ta då en liten trasa och diskmedel, eller såpa. Det lättaste är att ta en tom sprutflaska och blanda 10 delar vatten och en del diskmedel eller såpa. Dår får du lagom mängd rengöringsmedel när du sprutar på trasan som du rengöra persiennerna med. 

Rengöra lamell för lamell

Tyvärr går det inte snabbare att dammsuga dem eller tvätta med vattenslang eller duscha dem. Det vore skönt om det fanns en snabb genväg fö att rengöra dem, men det finns det tyvärr inte. Det bästa är helt enkelt att ta trasan, duscha på trasan med sprutflaskan och så stryka varje lamell ren med trasan. När du har gjort det bör du sedan vrida lamellerna så att du får fram den andra sidan på lamellerna att rengöra. Har de hängt länge i dina fönster lär du se en hel del damm som kommer bort med denna metod, men kanske inte så mycket om de är relativt nya.

Lägg i plast och förvara i förrådet

När de sedan har torkat, är det bästa att dra ihop lamellerna och lägga dem i plast som skyddar dem från att bli dammiga igen i förrådet. Sedan när du har lagt dem i plast är det bara att lägga dem på en lättåtkomlig plats tills det är dags för att ta fram dem senare i vår, när solen börjar ligga på fönster och man behöver solskydd på nytt. På liknande sätt kan man även göra med jalusier. Har man jalusier i bambu, trä eller något annat liknande material blir det lättare att rengöra än om du har dem i tyg. Det är tyvärr sällan som det blir bra att tvätta tyget i jalusier. Det är stor risk att de krymper i tvätten, särskilt om de är av bomull. Men du kan däremot alltid damma av dem och vädra ut dem innan du lägger dem i plast och in i förrådet.

7 Nov 2019