Persienner både funktionellt och snyggt

Är du sugen på att förnya dina fönster med nya persienner? Persienner behöver inte vara standard, det går att välja snygga och stilfulla persienner som blir en del av inredningen där hemma.

Persienner, sådana här vanliga grå som sitter som standard i nästan varje hus och lägenhet. De är kanske inte så väldigt attraktiva och kanske inte är den snyggaste inredningsdetaljen ni har där hemma, men det går att få det både funktionellt och snyggt. Persienner kommer faktiskt i fler utföranden än bara de som är standard grå. Kika runt lite vad som finns innan ni bestämmer er för vilka slags persienner ni ska välja. Det finns faktiskt en hel del att välja på.

Jalusier kanske?

Persienner, de kallas även för jalusi, visste ni det? Det är det absolut mest klassiska solskyddet som används flitigast av dem alla. Persienner finns i nästan varje hus och lägenhet som standard. För vem vill ha solen skinande rakt in i ansiktet på morgonen? Man vill ju gärna kunna dra för persienner, både för insynens skull men också för skydd mot sol och ljus som stör när man ska sova. Ordet persienn kommer från persiskan, den allra första persiennen kom därifrån och bestod av en lerplatta med perforeringar som stod uppställd i fönstren. Persienner eller då jalusier som de också kallas, går att sätta mellan fönsterglasen eller så kan man låta dem hänga fritt utanpå, det är väl lite av en smaksak vilket man väljer.

Utföranden och varianter

Persienner kommer i olika varianter och utföranden. Man får helt enkelt välja det som man själv tycker bäst om. Vill man ha den varianten som finns i olika träslag eller vill man ha mer den här klassiska varianten? Persienner behöver man se till att byta när de inte längre fyller sin funktion. Det ser slitet och tråkigt ut med persienner som inte hänger ihop eller som har tappat sin färg och form. Det är kanske mer passande att välja de som finns i trä om man vill ha det som en klassisk inredningsdetalj i hemmet, de är väldigt populära och de flesta vill idag prova på de som finns i olika träslag. För oftast så är det gamla, slitna och standardpersienner som sitter uppe när man flyttar in på något nytt ställe eller hur? Det gör väldigt mycket för ett rum och varför inte hela huset, att sätta upp nya och fräscha persienner.

13 Apr 2020